top of page

Nosta palkkasi verotta perustamalla firma Viroon – T24 kertoo miten

 

Helsingin Uutiset arkisto

Onko tämä köyhän miehen Luxemburg? Virossa ei tarvitse käydä kuin ehkä kerran vuodessa, mutta homma hoituu, joskin se vaatii suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä.

Tallinna24-sivuston mukaan palkan saa nostaa jopa kokonaan ilman veroja. Näin neuvoo suomalainen yrittäjä:

– Suosittu tapa on jättää myynnistä kertyvää rahaa firman kassaan ja maksaa sillä itselleen omaa asuntoa. Tässä tapauksessa rahasta ei tarvitse maksaa yhtään mitään veroja tai maksuja, sillä kyseessä on investointi kiinteään omaisuuteen, mies tietää.  Asunnon voi sitten myöhemmin myydä, joten käytännössä yrittäjä sai nostaa palkkansa Virossa kokonaan ilman veroja.

Hätäisemmille on yrittäjän mukaan luvassa vain 20 prosentin veroaste:

– Virossa käytännöllisesti katsoen kaikki pienyrittäjät, eli valtaosa yrittäjistä, nostavat firmastaan palkkaa käytännössä vain osinkoina. Se systeemi on tehty Virossa tosi helpoksi. Firmojen omistajat maksavat itselleen vain virolaista minimipalkkaa, mikä on 390 euroa kuukaudessa, ja loput rahat jätetään firman kassaan odottamaan vuoden loppua. Tilikauden päätyttyä rahat nostetaan sitten ulos osinkoina, jolloin niistä ei tarvitse maksaa kuin 20 prosentin tulovero. Moni jaottaa osingonmaksun seuraavalle vuodelle niin, että saa osinkotuloa säännöllisesti vaikkapa 10 kertaa vuodessa. Se on ikään kuin palkkaa, josta ei tarvitse maksaa mitään sivukuluja.

Miten tämä onnistuu ja mitä maksaa firman perustaminen lue T24:stä.

 

"Veroni pienenee, kun osa palkasta siirtyy Viroon"

 

Toinen jalka Virossa ja toinen Suomessa. Viron yritysverotus houkuttaa niin, että maahan siirretään toimintaa vaikka vain osaksi, jos kokonaan ei pystytä.

Yksi tällainen on suomalaisen miehen omistama kuljetusyritys, jonka toiminta on jakautunutta. Kuljetukset tapahtuvat Suomessa, mutta paperityöt yrittäjä tekee Viron-kodissaan.

 

Palkkaa hän nostaa Suomesta ja Virosta. Suomessa tehdystä työstä yrittäjä maksaa verot Suomeen, Virossa tehdystä työstä Viroon.

– Kokonaisveroasteeni jää pienemmäksi, kun osa palkasta siirtyy Viroon, yrittäjä kertoo Taloussanomille.

Yrittäjä haluaa pysyä nimettömänä, koska hänen mukaansa kyseessä on "pienen ihmisen pieni yritys äänestää jaloillaan Suomen hallitusta vastaan".

 

Pk-yritykset veropakolaisina

 

Virossa toimii eri arvioiden mukaan jo noin 4 500–6 000 yritystä, joissa on suomalainen yrittäjä. Pääasiassa yritykset ovat pk-yrityksiä. Toimintakenttä on laaja: it-alasta konepajateollisuuteen.

Yrittäjien itsensä muutto Viroon on kiihtynyt viime vuoden aikana. Viime vuonna Helsingin Sanomat kirjoitti, että Virossa toimisi arviolta 4 000 suomalaista yritystä.

Joista monella syynä on verotus.

Virossa yrityksen tulovero on nolla, jos voitto jätetään yritykseen tulevia investointeja varten. Henkilöiden tulovero on 20 prosenttia.

Yrittämisen verotus on Suomessa kamalaa, sanoo kuljetusalan yrittäjä.

Ahokas lisää listaan Suomen liiallisen byrokratian ja sääntelyn.

 

"Suomalainen yhteiskunta häviää"

 

Yrittäjä ei kuitenkaan muuttanut lahden yli pelkästään rahan ja verotuksen takia.

– Iso pointti on se, että yrittäminen oli 24/7-duunia. Ajan itse autoja ja teen kirjanpidon ja muut. Suomessa pitkän työpäivän jälkeen olivat vielä paperityöt, hän kertoo.

Nyt hän voi pakata paperit autoon, ajaa Viron-kotiin ja tehdä paperityöt siellä. Myös uuteen maahan ja kaupunkiin kotiutuminen on ollut palkitsevaa.

Suomeen hän olisi kuitenkin valmis muuttamaan takaisin heti, jos yrittämisestä tulisi helpompaa.

– Taloudellisesti en voita tässä ihmeellisesti, mutta suomalainen yhteiskunta häviää, yrittäjä toteaa.

Samaa sanoo Seken Ahokas. Hänen mukaansa suomalaiset päättäjät voivat syyttää itseään päätöksistä, jotka ovat saaneet suomalaiset pk-yritykset vaihtamaan maisemaa tai perustamaan tytäryhtiön Viroon.

– Suomi on omalta osaltaan tehnyt yrittäjän elämän niin vaikeaksi Suomessa, että sen takia he ovat pikkuhiljaa valuneet tänne päin, Ahokas napauttaa.

Virossa OECD maiden kilpailukykyisin verotus!

Yritykset karkaavat ulos, Sipilä kaipaa vastausta

 

Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen raportin mukaan joka kymmenes suomalainen pieni ja keskisuuri yritys on siirtymässä ”varmasti tai todennäköisesti” ulkomaille kolmen vuoden kuluessa.

– Ei kannata hosua, mutta tähän pitää suomalaisen yhteiskunnan vastata. Me tarvitsemme kipeästi 200 000 työpaikkaa, keskustajohtaja Juha Sipilä sanoo.

EK:n raportin mukaan siirtymisaikeissa on 4 500 - 5 000 yritystä. Virossa oli vuoden alussa jo 4 000 suomalaisten täysin omistamaa yritystä. Kolme vuotta sitten luku oli 2 800.

Sipilän mukaan raportti on selvä varoitus. Varsinkin Etelä-Suomessa suuri kysymys on se, että Virossa yritysten verotusasema on edullisempi.

– Minuunkin on moni yrittäjä ottanut yhteyttä. He miettivät, perustaisivatko yrityksen Viron puolelle.

– Siellä ei makseta veroa yrityksen tuloksesta ennen kuin sitä siirretään omistajille. Silloin se menee verolle. Tämä houkuttelee pitämään rahan yrityksessä, investoimaan ja kasvamaan.

Sipilän mukaan tätä on pakko pohtia.

– En sano, että Viron malli kävisi sellaisenaan meille. Meidän pitää miettiä, mikä on kokonaistaloudellisesti edullista.

 

Sipilän mukaan juuri nyt olisi tärkeää estää verotuksella se, että ulkomaiset yritykset eivät voi kotiuttaa Suomen tytäryhtiön tulosta ulkomaille korkotuloina.

– Siinä valuu helposti ulos 200 miljoonaa euroa.

Sipilä sanoo tämän ärsyttävän suunnattomasti ihmisiä, jotka katsovat yritysten tilinpäätöksiä.

– Näkyy, että ne tekevät tulosta, mutta eivät maksa veroja. Tämä on tukittu melkein kaikissa muissa maissa paitsi Suomessa.

Keskusta esitti tähän vuosi sitten vaihtoehtobudjetissaan niin sanottua korkokattoa.

 

Kesäkuussa keskustajohtajana aloittanut Sipilä on voimakkaasti puhunut uuden yritystoiminnan saamisesta biotalouteen.

Hän uskoo, että myös hyvinvointipalvelut ja niihin liittyvä tekniikka voivat olla yritystoiminnan kasvuala, josta voi kehkeytyä vientituotteita.

Viime päivien keskustelunaihe sosiaalihuolto ei sen sijaan houkuttele yritystoimintaa.

– On alueita, jotka yhteiskunnan täytyy pitää itsellään.

– Mutta esimerkiksi lasten tilanteen kannalta mennään väärään suuntaan, jos tehdään suuria kuntia. Niissä katoaa perhetyön paikallistuntemus, Sipilä arvioi.

 

Pentti Manninen

Suomenmaa

Viroon muuttanut eläkeläinen HBL:ssa: "Suomessa kaikki on kiellettyä tai paikat kiinni"

 

Lehden haastattelemien Viroon muuttaneiden mukaan maassa houkuttelee eritoten elintaso, jota eläkkeellä voi ylläpitää Suomea matalampien kustannusten vuoksi.

– Havaitsimme, että saimme Tallinnan keskustasta merenranta-asunnon paljon halvemmalla kuin Helsingistä, Viroon muuttanut Pirjo Ropponen kertooHufvudstadsbladetille.

Ropposen mukaan Virossa ei tarvitse elää niin säästeliäästi kuin Suomessa. Erityisesti ruoka on halpaa.

 

– Nyt meillä on varaa muuhunkin kuin välttämättömyyksiin, hän toteaa.

Virossa asui viime vuonna jo 1 184 suomalaista eläkeläistä. Kymmenen vuotta sitten heitä oli vain kolmisen sataa.

Helena Paavonsalo muutti Tallinaan jäätyään eläkkeelle vuonna 2011. Hän asuu omistusasunnossa noin yhdeksän kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta.

 

– Suomessa tuntuu siltä, että kaikki on kiellettyä. Jos jokin ei ole kiellettyä, on paikka kiinni. Pidän täällä siitä, että voin halutessani mennä käymään kaupassa myöhään illalla, jos tahdon, Paavonsalo sanoo.

Suomalaisten ja virolaisten eläkkeissä on hurja ero. Suomessa keskimääräinen eläkeläinen saa 1 588 euroa kuukaudessa. Virolaisen eläke on keskimäärin vain 353 euroa.

 

 

ma-pe klo.10-17

​Email: firmaviroon@gmail.com

 

  • w-facebook
  • w-blogger

© 2023 by ​BUSINESS​CONSULTING.  Proudly created with Wix.com

bottom of page